Belastingen en aangifte doen

Btw en omzetbelasting
Ook als zzp’er moet je belastingen  betalen. Zodra je aangemeld bent als ondernemer bij de Belastingdienst ontvang je naast een btw-nummer een gebruikersnaam en wachtwoord. Met deze gegevens kun je in de beveiligde internetomgeving van de Belastingdienst om onder andere elk kwartaal je aangifte te doen. Over de omzet die je maakt moet je omzetbelasting (btw) berekenen en betalen. Je berekent btw over het totaalbedrag dat je in rekening brengt. Vaak is de vergoeding voor je dienstverlening opgebouwd uit verschillende onderdelen: de prijs voor de geleverde diensten en de bijkomende kosten. De btw bereken je dus over het totale bedrag van de geleverde diensten, inclusief de bijkomende kosten. Het algemene btw-tarief is 21%. Sommige diensten zijn vrijgesteld van btw, zoals onderwijs, zorgdiensten en huishoudelijke verzorging. Voor de toepassing van vrijstellingen gelden bepaalde voorwaarden. Kijk voor meer informatie op www.belastingdienst.nl, of bel de Belastingtelefoon: 0800 0543.

Btw-plichtig
Als zzp’er ben je BTW-plichtig. Een zzp’er in de zorg is vrijgesteld van BTW als hij of zij diensten verleent van zorg op zorg, de zzp’er neemt dus direct diensten aan van de cliënt of de instelling. Neem jij een dienst aan van een detacherings- of uitzendbureau in de zorg. Dan dien je met betrekking tot de facturering voor de diensten 21% BTW te berekenen: Je stelt jezelf ter beschikking voor het uitvoeren van arbeid bij een medisch uitzendbureau en hiervoor geldt de btw–vrijstelling niet.

Inkomstenbelasting
Bij een belastingaanslag berekent de Belastingdienst aan de hand van de door jou opgegeven informatie de hoogte van de belasting die je moet betalen. Een voorbeeld van aanslagbelasting is de inkomstenbelasting. Niet iedereen die ondernemer wil zijn, is ook ondernemer voor de inkomstenbelasting. De Belastingdienst beoordeelt dit. Daarbij let de Belastingdienst op zaken als: hoeveel winst je maakt, hoeveel tijd je steekt in werkzaamheden, of je ondernemersrisico loopt, hoeveel opdrachtgevers je hebt, of je reclame maakt, enz. Wil je gebruik kunnen maken van sommige ondernemersfaciliteiten, zoals de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek dan moet je als zzp’er minimaal 1225 uur besteden aan je bedrijf (urencriterium).

Zorgverzekering
Voor de zorgverzekering betaal je premies aan de zorgverzekeraar. Daarnaast moet je nog een bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) betalen. Je betaalt een bijdrage Zvw over de winst die je maakt. Nadat je de aangifte inkomstenbelasting hebt gedaan, krijgt je een aanslag bijdrage Zvw.

Btw en loonheffingen
Je bent verplicht aangifte te doen. Aangifte van btw en loonheffingen moet je op eigen initiatief doen! Je levert elk kwartaal de informatie in de vorm van een verplichte aangifte aan nadat je zelf het btw-bedrag hebt berekend en betaald. Hiervoor krijg je dus geen aanslag.
De aangifte kun je digitaal doen via het aangifteprogramma van de Belastingdienst. Gebruik hiervoor je gebruikersnaam en wachtwoord dat je van de belastingdienst hebt ontvangen.

De zorg van SofianZorgt

Voor meer actuele informatie: like Sofian Zorgt op Facebook en bekijk de  LinkedIn pagina